Horsens Kommune har gennem de sidste 3 år opsamlet stor viden om den vold, som de kommunale medarbejdere oplever i deres kontakt med borgerne. Hvor første års tal gav en indikation på antallet af sager, gav andet års tal en mere nøjagtig viden om det reelle antal. Det seneste års viden derimod kan indikere, at Horsens Kommune har knækket kurven, og at antallet af krænkelser mod medarbejderne har toppet. Tallet er ihvertfald nedadgående.
Den konkrete opsummering af hændelserne for 2018 er:
- At der samlet set er registreret et fald på ca. 10 % i antallet af registreringer. Faldet ses i særligt omfang inden for Handicap, Psykiatri og Socialt udsatte. Tallet for Specialskoler har oplevet et forholdsvis stort fald, mens tallet for Folkeskoler har været stærkt stigende.
Sidstnævnte vidner om en bedre registreringsadfærd og ikke en eskalering af volden. - At der blandt de nye medarbejdere med 1. års anciennitet er sket et fald i antallet af registreringer, hvilket kan vidne om en bedre indsats i forhold til onboarding. Det er igen Handicap, Psykiatri og Socialt udsatte, der står for nedgangen med næsten en halvering af antallet af registreringer.
- Den fysiske vold i Specialskoler er faldet, mens den har oplevet en stor stigning i Folkeskoler. Bemærkelsesværdigt nok viser Daginstitutioner en stor procentuel stigning i antallet af krænkelser.
- Irriteret, Anspændt og Magtesløs tæller mest i statistikken over den sindstilstand, som skadelidte stod tilbage med efter hændelsen.
- At den medarbejder, der i 2017 havde flest registreringer (96), ’kun’ har indrapporteret 11 sager i 2018. Og at en anden af de 10 værst ramte i 2017 (26) også har oplevet en reduktion i antallet af hændelser i 2018 (1). Det kan vidne om, at der er gjort en målrettet indsats over for en række medarbejdere i kommunen.
Lokal indsats hjælper
Vi mener, at der er et reelt belæg for, at kurven samlet set er knækket. Ihvertfald vidner følgende historie om, at Horsens Kommunes vedvarende fokus på at få krænkelserne registreret har gjort en forskel:
3 medarbejdere fra samme institution var i 2017 dem, som havde registreret flest hændelser. Ialt 180 krænkelser fordelt med 96, 44 og 41. Til sammenligning har de samme medarbejdere i 2018 registreret 12 krænkelser.
Vi satte os derfor for – sammen med Horsens Kommune – at undersøge årsagen til det drastiske fald i antallet af registreringer:
- Var de 3 medarbejdere stoppet?
- Var de sygemeldt?
- Var de blot stoppet med at registrere krænkelserne?
- Havde den lokale ledelse med baggrund i tallene iværksat lokale initiativer, der skulle imødegå de mange registreringer?
Det glædelige er, at svaret skal findes i sidstnævnte, idet den lokale ledelse har taget skridt til en om-organisering af de 3 medarbejdere, samtidig med at der er iværksæt tiltag, der skal dæmme op for de mange registreringer. Det har betydet større tryghed for medarbejderne, mens det for ledelsen har betydet, at risikoen for sygefravær hos de 3 berørte medarbejdere er væsentligt reduceret, om ikke elimineret.
Vores konklusion er derfor klar: Horsens Kommune har taget de første skridt hen i mod at knække kurven, og det bliver spændende at se, hvordan tallene for 2019 vil udarte sig.
I vedlagte gengives rapporten for Horsens Kommunes registreringer.
Comments are closed.